× Články Rozhovory Videá Fotogaléria Kontakt

Pred začiatkom sezóny: HK Nitra


11.09.2023

HK Nitra patrí v poslednom desaťročí do okruhu klubov, ktoré sa pravidelne umiestňujú na najvyšších priečkach, no v predošlej sezóne to tak nebolo. Po minuloročnom úspešnom zachránení a napokon nie najhoršom play – off budú pod Zoborom v tejto sezóne určite pomýšľať na lepšie umiestnenie. Budú zmeny v kádri Nitry na to dostatočné?

Ešte v decembri minulého roku sa Nitra krčila na úplnom dne tabuľky, zachrániť ju prišiel, ako inak, Antonín Stavjaňa. Ten pod Zobor dorazil doslova v hodine dvanástej, no i jemu chvíľu trvalo, kým naštartoval zmeny v mužstve „corgoňov.“ S príchodom staronového trénera došlo aj k výraznejším obmenám v kádri a množstvo hráčov, ktorí v Nitre sezónu začínali, skončili už v jej priebehu. Nitre sa napokon podarilo nabehnúť na víťaznú vlnu, no to zvládla aj priama konkurencia v boji o vyhnutie sa poslednému miestu, ktoré znamenalo vypadnutie. Desiatu priečku si napokon len veľmi tesne vybojovali práve Nitrania, a to na úkor Liptovského Mikuláša a Prešova, ktorý z extraligy vypadol. Play – off však prinieslo fanúšikom Nitry aspoň miernu útechu za nevydarenú prvú polovicu základnej časti. V predkole „corgoni“ vyradili Poprad výsledkom 3:0 na zápasy a v ďalšej časti vyraďovacej fázy vyzvali neskoršieho majstra, HC Košice. Vo štvrťfinálových súbojoch podávali hráči Nitry sympatický a bojovný výkon, pričom favoritovi dokázali viackrát „podkúriť.“ Napokon to však stačilo iba na jedno víťazstvo a séria sa tak skončila výsledkom 4:1 na zápasy pre HC Košice, pod Zoborom však vzhľadom na reálne hroziace vypadnutie ešte na prelome kalendárnych rokov, mohli byť ako – tak spokojní.

Vedenie Nitry bude chcieť v novej sezóne nadviazať na úspechy z predchádzajúceho obdobia a tomu prispôsobilo aj zloženie kádra. Dôležitým faktorom je zotrvanie trénera Antonína Stavjaňu, ktorý je pod Zoborom hlavným strojcom úspechov mužstva. V tíme v porovnaní s predošlým ročníkom zostal brankár Libor Kašík, ktorý sa taktiež výraznou mierou pričinil o zotrvanie klubu medzi elitou, bielomodrý dres bude naďalej obliekať aj brankárska dvojka Juraj Beržinec. V obrane zostala sedmička hráčov na čele s kapitánom Branislavom Mezeiom, ktorý začne v Nitre už svoju desiatu sezónu. V tíme pokračuje aj František Gajdoš, Martin Vitaloš, Juraj Štefanka, Marko Stacha, Oliver Fatul a Luke Green. V útoku došlo k výraznejším zmenám, no i tam zostalo z minulej sezóny hneď niekoľko hráčov – Filip Bajtek, Sebastián Čederle, Sahir Gill, Tomáš Hrnka, Jakub Lacka a Marek Šramaty.

Odchody: Okrem hráčov, ktorí opustili káder počas sezóny, nebude v obranných radoch Nitry pokračovať ani Martin Bodák (HK Dukla Ingema Michalovce), Matúš Rais (HK MŠK Indian Žiar nad Hronom), Vladislav Shishkov (neznáme pôsobisko). Dres Nitry po jedenástich rokoch nateraz neoblečie ani opora klubu, Miroslav Pupák, ktorý sa presunul do neďalekých Topoľčian. Rovnako tak aj Ivan Švarný, ktorý po zdravotných problémoch nateraz prerušil kariéru a pripojil sa k lavičke „corgoňov.“ V bráne už neuvidíme Matta O´Connora (neznáme pôsobisko) a ani Davida Honzíka, ktorý bol súčasťou výmeny za Libora Kašíka. Väčšie zmeny sa udiali v ofenzíve, medzi útočníkmi nebude pokračovať až jedenásť hokejistov. Jozef Baláž sa presunul do Dukly Trenčín, rovnako ako Michael Drábek, ktorý v tomto klube už hosťoval počas minulej sezóny, resp. bol súčasťou výmeny za Marka Stacha. Filip Krivošík nastupuje v drese úradujúceho majstra z Košíc, na východ sa presunul aj Samuel Solenský (HK Dukla Ingema Michalovce). Marek Tvrdoň už oblieka dres českého druholigistu HC RT Torax Poruba, zatiaľ neznáme pôsobisko má dvojica Žigmund Zöld a Phil Knies. Rodák z Trstenej, Juraj Pekarčík, ktorý bol v tohtoročnom drafte NHL vybraný v treťom kole tímom St. Louis Blues, bude rozvíjať kariéru v zámorí v tíme Dubuque Fighting Saints (USHL). Z legionárov už v drese Nitry neuvidíme Filipsa Buncisa (neznáme pôsobisko), Jakea Elmera (Dundee Stars) a Vladislava Leshchenka (HC Prešov).

Príchody: Odídených hráčov je nutné nahradiť vhodnými príchodmi, s ich hľadaním má Nitra a jej vedenie dobré skúsenosti z minulosti, či už išlo o slovenských ale aj zahraničných hráčov. V prípade domácich hokejistov stavili pred touto sezónou v Nitre, okrem hráčov z juniorského tímu, na osvedčenú kvalitu. Do domáceho prostredia sa z Košíc vracia Marek Slovák, trojnásobný slovenský majster a odchovanec klubu, ktorý predchádzajúce dve sezóny pôsobil v HC Košice. Okrem neho z českého Třinca prichádza ďalší rodák, Samuel Buček. Táto dvojica by mala patriť k lídrom produktivity, čo v bielomodrom drese už neraz potvrdili. Do útoku, zatiaľ vo forme try-outu, prichádza dvadsaťšesťročný krídelník Dávid Okoličány, ktorý bol minulú sezónu kmeňovým hráčom Michaloviec, no prevažnú časť ročníka odohral za tím HK Gladiators Trnava, kde pôsobil aj sezónu predtým a bodovo sa mu darilo. Okoličány už okúsil extraligu v drese Nových Zámkov v sezóne 2020/2021, predtým pôsobil aj v Skalici. V drese Nitry budeme mať možnosť vidieť aj šestnásťročného centra Tomáša Pobežala, odchovanca púchovského hokeja, ktorý v minulej sezóne pôsobil v nitrianskom doraste a v tej aktuálnej by mal nastupovať za juniorov, avšak vzhľadom na filozofiu vedenia Nitry je vysoko pravdepodobné, že tento mladík sa objaví aj v extraligovom zápase. Útok posilnila trojica zámorských hokejistov. Dvadsaťpäťročný Kanaďan Patrick Bajkov prichádza pod Zobor zo švédskeho tímu HC Vita Hästen, za ktorý nastupoval časť predošlej sezóny. Oveľa viac sa mu však darilo v zámorí, na konte má devätnásť zápasov v AHL a štyri sezóny v ECHL, pričom v ročníku 2021/2022 získal v mužstve Reading Royals šesťdesiatdeväť kanadských bodov za dvadsaťšesť gólov a štyridsaťtri asistencií, pričom na to potreboval sedemdesiat jedna zápasov. Ďalších jedenásť bodov (3 + 8) pridal v trinástich dueloch play – off. Nitra bude prvým európskym pôsobiskom dvadsaťšesťročného amerického krídelníka Lincolna Griffina, ktorý do Nitry prichádza z tímu Cinncinati Cyclones (ECHL), v ktorom v minulej sezóne odohral päťdesiat zápasov so ziskom tridsiatich ôsmich kanadských bodov (18 + 20). Druhým hokejistom s americkým pasom bude dvadsaťšesťročný center Brent Gates. Aj pre Gatesa pôjde o prvé pôsobisko mimo USA a zároveň ide zatiaľ o najvýraznejšiu legionársku posilu Nitry pred nadchádzajúcou sezónou. Gates odohral v AHL 125 zápasov, posledné dve sezóny v drese San Diego Gulls. V roku 2015 bol v treťom kole draftu NHL draftovaný tímom Anaheim Ducks, do profi ligy sa však nepozrel. Nepatrí k hráčom, ktorý by trhali bodové rekordy, dá sa preto predpokladať, že v tíme bude mať podobné úlohy ako mal Filips Buncis alebo Filip Krivošík.

Zadné rady „corgoňov“ rozšírili traja hokejisti, Čech Jakub Kubeš, v predošlom ročníku kmeňový hráč tímu Black Wings Linz, ktorý prevažnú časť sezóny hosťoval v druholigových českých kluboch HC Zubr Přerov a LHK Jestřábi Prostějov. Dvadsaťšesťročný rodák z Brna má za sebou trojročné pôsobenie v poľskom tíme GKS Jastrzebie, päť zápasov odohral aj v českej extralige v drese Vítkovíc. Do Nitry prichádza Matej Bača, brat v Nitre dobre známeho Martina Baču. Rodák z Liptovského Mikuláša  hrával v minulej sezóne v tíme HC ´05 Banská Bystrica, pričom nastúpil na niekoľko zápasov aj v Brezne. Nateraz posledným novicom v drese Nitry je Matúš Lisý, šestnásťročný mladík, ktorý v minulej sezóne pôsobil v nitrianskej juniorke.  

Nitra v príprave stavila na osvedčený recept a nastupovala výhradne proti tímom, ktoré nepôsobia v extralige. Domácu časť prípravy odohrala v priebehu augusta, kedy nastúpila postupne proti Vsetínu (4:2), Topoľčanom (13:4), pričom tento zápas sa odohral v upravenom formáte, Dukle Jihlava (2:5) a Grazu 99ers (0:3). Následne na „corgoňov“ čakala séria štyroch zápasov na klziskách súperov, zakončená už tradičnou účasťou na turnaji v Grazi. Z týchto duelov vyhrali Nitrania v odvete nad Duklou Jihlava (3:1), Vsetínom (3:2) aj Grazom (2:1 pp), naopak nad ich sily bol tím Norimberg Ice Tigers (2:6). Prípravu tak zakončili druhým miestom na turnaji Energie Steiermark Trophy a víťazstvom nad účastníkom ICE Hockey League, čo môže byť pred začiatkom sezóny vítané pozdvihnutie sebavedomia celého mužstva.

Prognóza: Najmä útok Nitry je namiešaný z kvalitných domácich odchovancov, doplnený o niekoľko novicov, Nitrania tak aj vďaka minuloročnému „popáleniu“ nešli úplne vo svojich predchádzajúcich koľajach a nesiahli vo väčšom rozsahu po menej známych hráčoch. V tíme zostalo gro hokejistov, ktorí v minulom ročníku extraligu pre Nitru zachránili, výraznejšie zmeny sa udiali najmä v útoku. V tomto smere môžu chýbať hráči ako Krivošík, Baláž či Buncis, nahradiť ich však môže dvojica Slovák – Buček, doplnená o niektorého z legionárov. Veľa bude záležať od toho, ako sa uchytí práve Buček, ak sa priblíži k výkonom zo sezóny 2021/2022 a pridajú sa k nemu ďalší hráči, môže byť Nitra opäť postrachom pre všetky mužstvá. Zároveň však v Nitre nemajú tak výrazné osobnosti a široký káder, ako napríklad v Košiciach, Zvolene, prípadne aj v Poprade, veľa bude preto záležať aj od zranení a aktuálneho zdravotného stavu či prípadných posíl počas sezóny. V základnej časti to vidíme skôr na stred tabuľky, v play – off však Nitra neraz ukázala, že je schopná čohokoľvek.

 

 

 

autor: Radovan Slávik I grafika: Lukáš Ďugel

 

PODOBNÉ ČLÁNKY